" /> Edirne İlinde Düşmeye Eğilimin Araştırılması ve Düşmenin Önlenmesi | Sağlık Bilimleri Fakültesi /Nörolojik Fizyoterapi ve Rehabilitasyon A.B.D. <br> Düşme İzlem Laboratuvarı | T.C. Trakya Üniversitesi

Edirne İlinde Düşmeye Eğilimin Araştırılması ve Düşmenin Önlenmesi

Laboratuvarlarımız, Edirne ilinde düşme riskini araştırmak ve düşmeyi önleme programları uygulamak amaçlarıyla, T.C. Edirne Valiliği ,T.C. Edirne İl Sağlık Müdürlüğü ve Edirne Şehir Gönüllüleri Vakfı destekleri ile kapsamlı bir projeye ev sahipliği yapmaktadır. Bu proje ile T.C. Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültemizin toplum sağlığını korumaya yönelik yaptığı faaliyetlerin yaygınlaştırılması ve bireylerin yaşam kalitelerinin arttırılması amaçlanmakta, düşme nedeniyle gerçekleşen ikincil yaralanmalar ve ölümlerin azaltması hedeflenmektedir.

Projenin Önemi:

Düşme ve düşmeye bağlı komplikasyonlar dünya çapında önde gelen ölüm nedenlerinden biridir. Geçmiş yıllarda düşme, her ne kadar yaşlı bireyleri ifade eden bir kavram gibi görülmüş olsa da, spontan düşme yaşının 40’lı yaşlara kadar indiği artık bilinmektedir. Dünya Sağlık Örgütünün de çağrısı ile, dünyada önde gelen bir çok ülke düşmeyi önlemeye yönelik stratejiler geliştirmeye çalışmaktadır. Ayrıca, düşmeye bağlı komplikasyonların sosyo-ekonomik mali boyutu düşünüldüğünde; bireysel ve toplumsal maliyetinin yüksek olduğu görülmektedir. Yalnızca batı Avrupa ülkeleri için düşmeye bağlı komplikasyonların yıllık maliyetinin 40 milyon avroyu geçtiği bildirilmiştir. Ayrıca düşme yaşayan bir bireyin, mutlaka tekrarlı düştüğü de bilinmektedir. Düşme büyük ölçüde önlenebilir bir komplikasyondur ve düşme önleme eğitimlerinin halk sağlığına katkıları yadsınamaz boyuttadır.

Hedef Gruplar:

• 40 yaş üstünde yaş almakta olan bireyler
  • Sağlık problemi olan bireyler

Proje kapsamında ve laboratuvarlarımızın olağan faaliyetleri arasında 40 yaş üstündeki, sağlık problemi olsun olmasın tüm bireylerin veya herhangi bir (ortopedik, nörolojik, metabolik, romatolojik vb… gibi sistemik veya lokal) sağlık problemi olan her yaştan bireylerin düşmeye eğilimi incelenmektedir. Düşmeye eğilime neden olan etmenler tanımlanmakta ve tespit edilen kısıtlayıcılar için koruyucu eğitim programları uygulanmaktadır.

Düşme riski ölçümü:

Proje dahilinde; aile hekimlikleri, sağlık uygulama merkezleri, hastanelerden yönlendirilen bireylerin veya kendisi ulaşarak laboratuvarlarımıza gelen bireylerin; T.Ü. Sağlık Bilimleri Fakültesi, Nörolojik Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Anabilim dalında bulunan  “Düşme Riski Ölçme ve İzleme Laboratuvarlarında, girişimsel olmayan, herhangi bir risk içermeyen, fazladan önlem gerektirmeyen, temel günlük yaşam becerilerine uygun olarak klinik ve teknolojik yöntemlerle incelenmeleri süreçlerini kapsamaktadır.

Düşme riski önleme programları:

• Düşme riski farkındalığı eğitimleri
  • Vücut farkındalığı eğitimi
  • Nefes kontrolü eğitimi
  • Eklem koruma teknikleri eğitimi
  • Omurga koruma teknikleri eğitimi
  • Denge eğitimleri
  • Yürüyüş eğitimleri
  • Duyu-algı eğitimleri
  • Ev –iş yeri düzenleme rehberlikleri
  • Fiziksel aktivite eğitimi
  • Düşme stratejilerinin öğretilmesi… vb. gibi eğitim programlarının kişinin koşullarına göre düzenlenmesi ve kişilere rehberlik edilmesi faaliyetlerinden oluşmaktadır.
Bu içerik 10.12.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 624 kez okundu.